![]() |
I gryningen vid sextiden börjar
man höra ljud från köket. Snart hör man kökspojkarna utanför tältet. Dagen
börjar med en mugg varmt te medan man fortfarande ligger i sovsäcken.
Strax efteråt finns ett handfat med tvättvatten till var och en utanför
tältet. Efter toalettbestyr och påklädning packar man ihop sina tillhörigheter.
Frukost vid dukade bord. Gröt och mjölk, flingor eller
müsli. Stekt ägg, eller äggröra, kaffe, te eller choklad. Vattenflaskorna
fylls med uppkokt vatten.
Under frukosten har tältlägret snabbt rivits och packats,
och dom första bärarna ger sig iväg med sina tunga bördor. Efter frukosten
plockar vi ihop det vi själva skall bära, en ryggsäck med vatten och kanske
något godis, kamera, lite kläder, allt det andra bärs av bärarna.
|
Dagens vandring börjar i lugnt tempo. Åtminstone någon av
våra sherpas (guider) kan ganska bra engelska, så tillsammans kan man gå och
prata om vad man ser, om vardagslivet i byarna etc. Efter någon timme så kanske
man vill köpa sig en Cola och en chokladbit i någon by som passeras. Under tiden
har kocken och kökspojkarna passerat oss med köksutrustningen. Dom skall laga
och servera lunch, så trots att dom bär åtskilligt tyngre måste dom hålla betydligt
högre tempo än vad vi gör. Som regel serveras flera rätter vid varje måltid.
Kokt, stekt eller friterad potatis, stekta eller friterade grönsaker, kött eller
fisk och någon frukt. Sedan vi ätit, och pustat ut så bär det iväg igen.
Vandringen fortsätter tre, eller fyra timmar till innan
vi når det nya nattlägret. Där möter oss kökspojkarna med en mugg varm saft.
Snart kommer även tvättvattnet fram. Sedan man tvättat av sig, och bytt till
torra, och varmare kläder väntar en mugg te och några söta, goda kex. När vi
då sitter där i mattältet, eller inhyrda på något värdshus och samtalar om dagens
vandring så kanske någon tar upp den nyss inköpta flaskan med inhemsk rom, Khukri
Rom. Det smakar bra, och värmer gott. Om det var en kort vandring kanske man
också hinner lägga sig och vila en stund innan middagen serveras. Vår reseledare
brukar varje kväll berätta om morgondagens etapp, men även hålla ett kort, men
faktafyllt "föredrag" om Nepals historia, kultur, geografi eller biologi.
Middagen är av trerätterstyp, med soppa, huvudrätt som består
av flera alternativ, ofta med något nybakat bröd. Som dessert blir det färsk
eller konserverad frukt, eller paj. Kaffe, te eller choklad.
Nu har klockan hunnit bli över sju, kanske närmare åtta.
Det är alldeles mörkt ute och tröttheten smyger sig på. Toalettbesök, tandborstning
etc. i ficklampans sken. En spännande dag är slut. Under natten behövs ofta
ett eller flera besök till toalettältet. På långt hållt kan man höra några hundar
skälla.