Nu, två och ett halvt år efteråt så har jag äntligen kommit mig för att skriva denna epilog.

Det var en fantastisk resa. Människorna vi mötte ute i byarna var vänliga och trevliga. Dom hade inget överflöd med materiella ting, och förmodligen så kunde det vara ont om mat också.

Jag sa direkt att dit vill jag åka igen, men då skall jag satsa på en längre resa. Trekkingen skall vara mer än nio dagar, och den skall gå längre bort, gärna till Jomsom. Men ändå inte en expedition på höghöjd (det har jag inte fysik för längre). Tanken är då att resa enskilt till Kathmandu, Nepals huvudstad och där ansluta till en lokal trekkingarrangör. Via nätet kan man få bra översikt med vad som finns, och det är ett bra sätt att få kontakt.

Men det är svårt att få tummen ur, och förverkliga tanken.

Tyvärr så har verkligheten förändrats det senaste året. I juni 2001 mördades nästan hela kungafamiljen (ett familjedrama), och i samband med detta vaknade också maoistgerillan upp till liv igen. Av och till pågår väpnade strider mellan myndigheterna och gerillan. Även om stridigheterna egentligen inte pågår i hele landet, speciellt inte i områden där det finns många vandrare, så har det förekommit utegångsförbud i Kathmandu.

I Nepal är man mycket medvetna om hur viktigt det utländska kapitalet som tillförs genom turismen är för landets välgång, men trots att interna stridigheterna inte direkt pågår där turismen är som störst  så har ändå antalet turister/vandrare minskat till nästan hälften. Detta kan vara både på gott och ont. Färre vandrare betyder att det blir mindre industri, och större möjligheter till kontakt med lokalbefolkningen. Samtidigt så blir det färre turister att plocka pengar av för alla gatuförsäljare och tiggare.

Bara en månad efter det att jag kommit hem skedde en flygplanskapning på en flight som vi flög med. Dom fisk sitta i planet under vidriga förhållanden i 8 dagar, men jag tror inte att någon passagerare blev dödat. Att man är nära Afghanistan, och alla andra länder som slutar på -stan märktes på flygplatserna i Katmandu och New Dehli.

Efter flygets nedgång efter den 11:e september har möjligheterna att flyga till Kathmandu minskat, och resan blir då dyrare. Minskad kapacitet - färre budgetalternativ.

Tiden har gått, de positiva minnesbilderna bleknar. Verkligheten och världsbilden förändras. Idag är det inte lika självklart att jag kommer att göra ett återbesök. Det finns andra länder att upptäcka.

Men, du som är intresserad av Nepal, låt inte denna epilog avskräcka dig. Landet är fantastiskt, allt från regnskog till 8000 m toppar. Allt från kaotiska Kathmandu till lugnet ute i byarna.

Bra information finns både på nätet, och Mikael Persson har skrivit åtminstone två intressanta, och initierade böcker om Nepal. Dessutom brukar han ge aktuell information om det politiska läget. Sök i reselitteratur, och i resesajter på nätet.

Namaste