Snömannen i Nepal - Yetin

Ur FOCUS DVD © Norstedts: "Snömannen en människoliknande varelse som antas leva i bl a Himalaya på 5 000-6 000 meters höjd och i Pamirs sovjetryska högfjällsområde. Uppgifter från olika forskningsexpeditioner om observationer av en snömänniska och dennas spår har väckt stort uppseende i pressen men har ännu inte tillfredsställande utretts."

Mystiken omkring "snömannen".

Klättrare har ofta vittnat om Snömannens (Yetin) existens. Den avskyvärda snömannen med tjock, hårig kropp med storlek som en stor gorilla. Yeti har bara fyra fingrar, och fyra tår. Omkring ett dussin personer hävdar att dom har sett Yeti. Bland dessa finns pappan till Tenzing Norge Sherpa, den första som besteg Mount Everest (Sagarmatha) strax före tolv den 29 maj 1953, tillsammans med engelsmannen Sir Edmund Hillary.

Dom flesta som sett Yetin blir sjuka och dör inom några dagar efter dom sett honom.

yeti_prints.jpg (7194 bytes)
yeti_print.jpg (2564 bytes)

Det sägs att Yetin visar sig slumpvis i omgivningarna vid Khumbu-regionen, vid foten av Everest. För dom som är tveksamma till hans existens, och fortfarande inte har sett honom, är han känd för att äta jakar, får etc. Dom flesta tror dock att yetin i Himalaya är fredlig till sin natur.

Bilderna som visas här är från 1951 tagna av expeditionen till Everest under ledning av John Hunt. Dom publicerades i The Times den 6 december. Och jämfört med storleken på isyxan måste fotspåret vara ca 35 cm långt och ca 20 cm brett. Skeptikerna säger att bilden är bluff, medan andra säger att dom inte bryr sig om yetin verkligen finns.

Om du vill veta mer om Yetin - sök då med någon sökmotor, på webben, det blev många träffar, även i Sverige.

Om du har bilder på Yetin, eller har sett honom skicka ett e-mail till:  IHaveSeenTheYeti@visitnepal.com

Titta gärna in på hemsidan www.visitnepal.com.